PCOS simptomi – kako znati imam li i ja sindrom policističnih jajnika?

Simptomi PCOS-a, odnosno sindroma policističnih jajnika mogu varirati i zbog toga uključivati:

  1. Neredovite menstrualne cikluse ili teško krvarenje
  2. Neplodnost ili poteškoće s trudnoćom
  3. Akne, masnoću kože ili perut u kosu
  4. Pretjerani rast dlaka na licu, prsima, leđima ili stražnjici
  5. Tamnjenje kože, osobito duž vratnih nabora, u preponama i ispod dojki
  6. Dobitak na težini, posebno oko struka
  7. Depresiju i promjene raspoloženja

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, važno je razgovarati sa svojim ginekologom radi pravilne dijagnoze i educirati se o što više detalja i mogućnosti liječenja. Liječnik jedini može obaviti testove kao što su pregled zdjelice, ultrazvuk ili krvne pretrage kako bi utvrdio uzrok vaših simptoma i odredili najbolji način liječenja.

Zašto sam zbog PCOS-a dobila akne i višak kilograma?

PCOS je hormonalni poremećaj koji utječe na jajnike i može uzrokovati različite simptome, uključujući akne i debljanje. Jedan od primarnih uzroka PCOS-a je prekomjerna proizvodnja inzulina, što dovodi do inzulinske rezistencije. To može uzrokovati povećanje razine androgena, muških hormona koji su prisutni i kod muškaraca i kod žena. Povišene razine androgena mogu uzrokovati povećanje proizvodnje sebuma, što dovodi do akni. Androgeni također mogu pridonijeti debljanju, osobito oko struka, jer mogu uzrokovati pohranjivanje masnoće u ovom području.

Osim toga, žene s PCOS-om često imaju povećanu proizvodnju hormona estrogena, što također može dovesti do debljanja.

Zašto zbog PCOS-a imam neredovite mjesečnice i teško krvarenje?

PCOS je hormonski poremećaj koji može uzrokovati neredovite menstrualne cikluse i teško krvarenje. Kod žena s sindromom policističnih jajnika hormonska neravnoteža može spriječiti jajnike da oslobode jajnu stanicu (ovulaciju) tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Kada ovulacija ne nastupi, razina hormona progesterona ostaje niska, što dovodi do neredovitih menstrualnih ciklusa ili izostanka menstruacije. Osim toga, hormonska neravnoteža kod PCOS-a može uzrokovati nakupljanje malih cista na jajnicima, što može poremetiti normalno funkcioniranje jajnika i rezultirati obilnim krvarenjem tijekom menstruacije.

Zašto mi je PCOS zadaje poteškoće da ostanem trudna?

PCOS može otežati ženama da ostanu trudne zbog hormonalne neravnoteže i problema s ovulacijom. Kod žena s sindromom policističnih jajnika hormonska neravnoteža može spriječiti jajnike da oslobode jajašce (ovulaciju) tijekom svakog menstrualnog ciklusa, što zatim otežava začeće. Osim toga, hormonska neravnoteža kod sindroma policističnih jajnika može uzrokovati i nakupljanje malih cista na jajnicima, što također remeti normalno funkcioniranje jajnika i dovodi do nepravilne ovulacije. Žene s PCOS-om često imaju i više razine inzulina u tijelu, što u konačnici može pridonijeti drugim problemima s plodnošću, kao što je zadebljanje endometrija ili loša kvaliteta jajašca.

Mogu li, prije odlaska svom ginekologu, ispuniti upitnik i doznati više o svom tijelu?

Online upitinik tvrtke Ebor Pharma dostupan vam je uvijek na linku gynositol.hr/upitnik gdje kroz 26 pitanja možete procijeniti stupanj vaših simptoma. Upitnik služi za procjenu 5 područja kao što su: tjelesna težina, dlakavost, procjena emocionalnog stanja, problemi vezani za neplodnost te menstrualni problemi. Odgovorite li na više pitanja s većim bodovima, svakako preporučamo da što prije dogovorite termin pregleda kod vašeg ginekologa, kako biste dobile kompletnu sliku o vašem stanju i pravilnu preporuku za daljnje liječenje, a svoju kutijicu Gynositola možete naručiti na behappy.hr webshopu. Želimo vam puno sreće na putu do vašeg cilja!