Imam PCOS akne! Kako se nositi s oboje?

Kod sindroma policističnih jajnika (PCOS), često je moguća pojava akni, što ni u jednoj životnoj dobi nije najljepše rješenje. Osim što ih mnoge žene pokrivaju teškim puderima ili istišću (što dovodi do višednevnih rana i ožiljaka), problem je i to što se pojavljuju iz tjedna u tjedan. Ipak, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste kontrolirale simptome PCOS-a te akne povezane sa tim sindromom:

Održavajte zdravu prehranu: Uravnotežena prehrana s niskim udjelom rafiniranih ugljikohidrata i visokim udjelom voća, povrća i nemasnih proteina može pomoći u regulaciji razine inzulina i smanjiti upalu, što može poboljšati akne i druge simptome PCOS-a.

Redovito vježbajte: redovita tjelesna aktivnost može pomoći u regulaciji hormona i smanjenju inzulinske rezistencije, što može biti korisno za izazove s PCOS-om. Ciljajte na barem 30 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta, kao što je brzo hodanje, trčanje, planinarenje ili nešto drugo što vas veseli, većinu dana u tjednu.

Koristite proizvode za njegu kože posebno dizajnirane za kožu sklonu aknama: proizvodi koji se izdaju bez recepta i koji sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu mogu biti učinkoviti u borbi protiv akni.

Razmislite o posjetu dermatologu: ako proizvodi koji se izdaju bez recepta nisu dovoljni, dermatolog vam može propisati lokalne ili oralne lijekove za pomoć u borbi protiv akni.

Koristite hormonsku kontracepciju poput pilule, koja može regulirati hormone i poboljšati akne kod nekih žena s PCOS-om. Međutim, važno je razgovarati sa svojim liječnikom kako biste utvrdili je li to prava opcija za vas i raspravili o mogućim nuspojavama.

Smršavite: Gubitak težine može poboljšati inzulinsku rezistenciju i regulirati hormone, što može biti korisno za probleme s PCOS-om. Vaš će vam liječnik ili nutricionist sigurno dati dobre smjernice o tome kako postići zdravu težinu i održati je.

Upravljajte stresom: Stres može pogoršati akne i druge simptome PCOS-a, stoga je važno pronaći načine za upravljanje stresom, poput meditacije, joge ili drugih tehnika opuštanja.

Počnite piti mioinozitol u obliku dodatka prehrani Gynositol, koji je pomogao žena sa PCOS-om i problemom akni. Svoju kutijicu možete naručiti na >> behappy.hr

Također je važno posjetiti svog ginekologa, koji će odrediti pravilnu dijagnozu i razviti individualizirani plan liječenja koji najviše odgovara vašem organizmu.