Policistični jajnici bolovi – kako ih prepoznati? Policistični jajnici (PCOS) su endokrini poremećaj koji se javlja kod žena u reproduktivnoj dobi, i to nažalost kod jedne od 10 žena. Jedan od simptoma PCOS-a su i bolovi koji mogu biti povezani s ovulacijom ili drugim promjenama u jajnicima. Međutim, važno je napomenuti da nemaju sve žene s PCOS-om bolove.

Bolovi kod PCOS-a mogu se manifestirati na različite načine, a neki od njih su:

  • Bolovi tijekom ovulacije: Žene s PCOS-om mogu imati nepravilne ili rijetke menstruacijske cikluse, što može uzrokovati bolove tijekom ovulacije. Ovi bolovi obično su lokalizirani na jednoj strani trbuha i mogu biti blagi ili intenzivni.
  • Ciste na jajnicima: PCOS karakteriziraju ciste koje se formiraju na jajnicima. Ove ciste mogu uzrokovati nelagodu ili bol, osobito ako su veće veličine ili pritisnu na susjedne organe.
  • Upalni procesi: U nekim slučajevima, PCOS može biti povezan s upalnim procesima u jajnicima ili jajovodima, što može uzrokovati bolove u trbuhu.

Kako izgledaju bolovi tijekom ovulacije?

Bolovi tijekom ovulacije, poznati kao mittelschmerz, mogu se pojaviti kod nekih žena, uključujući i one s policističnim jajnicima. Ovulacija je proces u kojem zreli folikul puca i oslobađa jajnu stanicu iz jajnika, što može uzrokovati blagu do umjerenu nelagodu ili bol u donjem dijelu trbuha.

Bol se obično javlja na jednoj strani donjeg dijela trbuha, ovisno o jajniku koji oslobađa jajnu stanicu, a može se osjetiti s obje strane izmjenjujući se iz ciklusa u ciklus.

Bol tijekom ovulacije može trajati nekoliko sati do nekoliko dana, ali obično ne dulje od 48 sati.

Bol može biti blaga do umjerena, ali u nekim slučajevima može biti intenzivna i ometati svakodnevne aktivnosti. Može se opisivati kao grčevita ili tupa bol.

Osim boli, neke žene mogu primijetiti i blagi vaginalni iscjedak ili manje krvarenje tijekom ovulacije.

Ako imate bolove tijekom ovulacije, pokušajte ih ublažiti promjenom topline. Topla kupka ili topli oblog na donjem dijelu trbuha mogu pomoći u ublažavanju boli. Uzimanje over-the-counter analgetika poput ibuprofena može pomoći u smanjenju nelagode.

Svakako bi vam moglo pomoći i da se riješite napetosti i stresa, koji mogu pogoršati bol.

Ako bolovi tijekom ovulacije postanu izuzetno jaki, traju dulje od nekoliko dana ili su popraćeni drugim zabrinjavajućim simptomima, preporučljivo je konzultirati se s ginekologom radi daljnje evaluacije i preporuka.

Informirajte se više o Gynositol dodatku prehrani na gynositol.hr, proučite sastav na gynositol.hr/sastav, a svoju kutijicu mioinozitola & folne kiseline možete naručiti na behappy.hr

mioinozitol i folna kiselina