Kako se otkrivaju policistični jajnici? Otkrivanje policističnih jajnika uključuje kombinaciju različitih testova i pregleda, koji su obično pregled medicinske anamneze, fizički pregled, laboratorijski krvni testovi i ultrazvučni pregled.

Ključne metode, koje se koriste u dijagnosticiranju kod sindroma policistični jajnici, široko su poznate u svakoj ginekološkoj ordinaciji

  • Medicinska anamneza: vaš ginekolog će prvo s vama obaviti razgovor kako bi prikupio informacije o vašim simptomima, menstrualnom ciklusu, povijesti obitelji i drugim relevantnim čimbenicima.
  • Fizički pregled: ginekolog će zatim obaviti fizički pregled kako bi provjerio prisutnost mogućih znakova PCOS-a, kao što su povećanje tjelesne težine, promjene na koži (akne, tamna pigmentacija), prekomjerni rast dlaka (hirzutizam) i palpaciju jajnika kako bi otkrio eventualne ciste.
  • Laboratorijski krvni testovi: određeni laboratorijski testovi mogu pomoći u potvrđivanju dijagnoze PCOS-a. To uključuje testiranje hormona poput estrogena, progesterona, testosterona, folikul-stimulirajućeg hormona (FSH), luteinizirajućeg hormona (LH) i inzulina. Također se može provesti test tolerancije na glukozu kako bi se provjerila inzulinska rezistencija.
  • Ultrazvuk jajnika: ultrazvuk se često koristi za pregled jajnika i otkrivanje prisutnosti cista. Na ultrazvuku se može primijetiti prisutnost višestrukih malih cista na jajnicima, što je jedan od dijagnostičkih kriterija za PCOS.

Dijagnoza PCOS-a opsežna je i uvijek se temelji na kombinaciji više faktora, a razvilo ju je Europsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE).

Važno je napomenuti da samo liječnik može postaviti dijagnozu PCOS-a na temelju sveobuhvatne procjene vašeg zdravstvenog stanja i rezultata navedenih testova. Ako sumnjate da imate policistične jajnike, otiđite kod svog ginekologa radi potpune dijagnoze i svih daljnih potrebnih koraka. Nemojte biti u strahu, jer stres i stras nikada nisu dobar izbor. Opustite se i mislite pozitivno!

Konzultirajte se svojim ginekologom ili stručnjakom za reproduktivnu medicinu kako bi se postavila dijagnoza PCOS-a, razumjelo njegovo djelovanje na plodnost i razmotrile individualne opcije liječenja koje su prilagođene vašem slučaju. Budete li imale kakvo novo ili drugačije pitanje, javite nam se preko naših mreža Instagram ili Facebook i rado će vam na njega odgovoriti naša suradnica, doktorica Martina Bračun, specijalistica ginekologije i opstetricije i uže specijalnosti iz humane reprodukcije

Informirajte se više o Gynositol dodatku prehrani na gynositol.hr, proučite sastav na gynositol.hr/sastav, a svoju kutijicu mioinozitola & folne kiseline možete naručiti na behappy.hr

mioinozitol i folna kiselina