Jesu li i kako povezani policistični jajnici i plodnost? Policistični jajnici (PCOS) mogu imati utjecaj na plodnost žene, ali važno je napomenuti da nemaju sve žene s PCOS-om i poteškoće sa začećem. PCOS je jedan od vodećih uzroka neplodnosti kod žena i može otežati ovulaciju, što je ključni korak za začeće. Međutim, uz pravilno upravljanje i liječenje pod vodstvom ginekologa, većina žena s PCOS-om može ostvariti željenu trudnoću.

Koje smo ključne činjenice otkrili o policističnim jajnicima i plodnosti

  • Nepravilni menstrualni ciklus: Žene s PCOS-om često imaju nepravilne ili rijetke menstrualne cikluse. To može značiti da se ne događa redovita ovulacija ili da ovulacija uopće ne nastupa.
  • Anovulacija: PCOS može uzrokovati anovulaciju, stanje u kojem jajna stanica ne sazrijeva i ne oslobađa se iz jajnika. Bez ovulacije, nemoguće je začeti.
  • Hormonalna neravnoteža: PCOS je povezan s neravnotežom hormona, posebice povišenim razinama androgena (muških hormona) i inzulinske rezistencije. Ove hormonalne promjene mogu utjecati na normalnu funkciju jajnika i ovulaciju.

Unatoč izazovima koje PCOS može predstavljati za plodnost, postoje načini kako žene s PCOS-om mogu povećati svoje šanse za začeće

  • Zdrav način života koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i održavanje zdrave tjelesne težine može poboljšati hormonalnu ravnotežu i potaknuti ovulaciju.
  • Lijekovi: Ginekolog može preporučiti određene lijekove kako bi se potaknula ovulacija, poput lijekova za poticanje hormonskog odgovora.
  • Postupci potpomognute reprodukcije: U slučajevima kada druge metode ne uspiju, parovi mogu razmotriti postupke potpomognute reprodukcije kao što su inseminacija (IUI) ili in vitro fertilizacija (IVF).

Najvažnije, bitno je ne gubiti vjeru da je moguće začeti i pokušati sve što je u vašoj moći da ostvarite taj svoj veliki san. Konzultirajte se svojim ginekologom ili stručnjakom za reproduktivnu medicinu kako bi se postavila dijagnoza PCOS-a, razumjelo njegovo djelovanje na plodnost i razmotrile individualne opcije liječenja koje su prilagođene vašem slučaju. Budete li imale kakvo novo ili drugačije pitanje, javite nam se preko naših mreža Instagram ili Facebook i rado će vam na njega odgovoriti naša suradnica, doktorica Martina Bračun, specijalistica ginekologije i opstetricije i uže specijalnosti iz humane reprodukcije

Informirajte se više o Gynositol dodatku prehrani na gynositol.hr, proučite sastav na gynositol.hr/sastav, a svoju kutijicu mioinozitola & folne kiseline možete naručiti na behappy.hr

mioinozitol i folna kiselina