Policistični jajnici i hormoni tema su o kojoj se mnogo govori. Policistični jajnici (PCOS) je poremećaj koji uključuje hormonalnu neravnotežu kod 1 od 10 žena reproduktivne dobi. S PCOS-om su povezani brojni hormoni, o kojima ste sigurno imale prilike čuti, a ovo je savršeni podsjetnik na najvažnije
 1. Testosteron: PCOS je često povezan s povišenim razinama muškog hormona testosterona. Povišene razine testosterona mogu uzrokovati simptome poput akni, prekomjernog rasta dlaka (hirzutizam) i promjena u menstrualnom ciklusu.
 2. Estrogen: Razina estrogena može biti povišena u nekim ženama s PCOS-om. To može pridonijeti nepravilnim menstruacijskim ciklusima, promjenama na koži i drugim simptomima.
 3. Folikul-stimulirajući hormon (FSH): FSH je hormon koji potiče rast i razvoj folikula u jajnicima. Kod PCOS-a, ravnoteža između FSH i luteinizirajućeg hormona (LH) može biti poremećena, što može rezultirati nepravilnom ovulacijom ili izostankom ovulacije.
 4. Luteinizirajući hormon (LH): Poremećaj ravnoteže između LH i FSH karakterističan je za PCOS. Povišene razine LH u odnosu na FSH mogu doprinijeti nepravilnoj ovulaciji i povećanoj proizvodnji androgena.
 5. Inzulin: Inzulinska rezistencija često je prisutna kod žena s PCOS-om. To znači da stanice tijela ne reagiraju učinkovito na inzulin, što dovodi do povišenih razina inzulina u krvi. Inzulinska rezistencija može potaknuti proizvodnju androgena u jajnicima i pogoršati simptome PCOS-a.

Hormonska neravnoteža u PCOS-u može se razlikovati od žene do žene, zato tuđe dijagnoze ne smijemo gledati kao slične i određivati si same svoju terapiju. Svaka osoba s PCOS-om može imati različite razine hormona i specifične simptome. Zbog toga se rade brojni dijagnostički testovi, kao što su krvni testovi za hormone, koji se zatim koristite za procjenu hormonskog statusa i praćenje vašeg pojedinačnog stanja.

Što u tijelu radi hormon estrogen?

Hormon estrogen je jedan od glavnih spolnih hormona kod žena. Ima širok spektar funkcija u tijelu, a neke od njegovih najvažnijih uloga su…

 • Razvoj reproduktivnih organa: Estrogen je ključan za razvoj ženskih reproduktivnih organa tijekom puberteta, uključujući maternicu, jajnike i jajovode. Estrogen potiče rast i razvoj tih organa te ih održava u zdravom stanju.
 • Menstrualni ciklus: Estrogen igra važnu ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa. Tijekom menstrualnog ciklusa, razine estrogena variraju. Visoke razine estrogena potiču proliferaciju i rast sluznice maternice, pripremajući je za moguću implantaciju oplođene jajne stanice.
 • Ovulacija: Estrogen potiče oslobađanje luteinizirajućeg hormona (LH) iz hipofize, koji je ključan za ovulaciju. Ovulacija je proces oslobađanja zrele jajne stanice iz jajnika.
 • Zdravlje kostiju: Estrogen je važan za zdravlje kostiju. Pomaže u održavanju normalne koštane mase i smanjuje rizik od osteoporoze kod žena.
 • Koža i sluznice: Estrogen utječe na stanje kože i sluznica. Visoke razine estrogena povezane su s hidratacijom kože, elastičnošću i zdravim izgledom. Estrogen također igra ulogu u održavanju zdravlja vaginalne sluznice.
 • Kardiovaskularno zdravlje: Estrogen ima blagotvoran učinak na kardiovaskularni sustav. Pomaže u održavanju zdravih razina kolesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena.

Hormoni su kod žena uvijek imali važnu funkciju, zbog čega je kod njihovih disbalansa potrebno kontaktirati stručnjaka za reproduktivno zdravlje. Uvijek treba imati na umu da su hormonska ravnoteža i optimalne razine, ključne za održavanje zdravlja reproduktivnog sustava i cjelokupnog zdravlja žene.

mioinozitol i folna kiselina

doktorica Martina Bračun

Postavite pitanje

Imate li pitanje vezano za PCOS, javite nam se preko naših mreža Instagram ili Facebook i rado će vam na njega odgovoriti naša suradnica doktorica Martina Bračun, specijalistica ginekologije i opstetricije i uže specijalnosti iz humane reprodukcije

Informirajte se više o Gynositol dodatku prehrani kojeg na gynositol.hr, proučite sastav na gynositol.hr/sastav, a svoju kutijicu mioinozitola & folne kiseline možete naručiti na behappy.hr

mioinozitol i folna kiselina